EL TEMPS DE LA MEMÒRIA

TRESORS DEL MUSEU D’ARQUEOLOGIA DE CATALUNYA A GIRONA

Diadema

Diadema

Plata

VII-VI aC

Empúries (L’Escala – Alt Empordà)

El 26 de juny de 1899 Salvador Casadevall, de l’Escala, vengué  per 309 pessetes a la Comissió de Monuments un lot de 75 objectes variats procedents d’Empúries. El número 72 de la llista era una diadema ó frontal de plata (en varios pedazos), con varios accesorios al parecer al mismo correspondientes.

La diadema, d’uns 24 cm de llargada i uns 4 d’amplada i articulada, està formada per una malla de sis filades de petites anelles soldades en sentit vertical i unides horitzontalment per laminetes doblegades, decorades amb incisions paral·leles. A cada extrem, una placa triangular decorada amb cercles en relleu, en un dels vèrtexs de les quals se subjectava la tanca, desapareguda. Ha estat datada entre els segles VII-VI aC.

Els “accessoris” que s’esmenten són un penjoll circular de plata, decorat amb cercles en relleu i una petita plaqueta rectangular, també de plata, amb una decoració semblant. Foren venuts juntament amb la diadema, però no en formaven part, tot i que podrien ser elements d’un mateix conjunt de joies.

Copyright © 2024 Museu d’Arqueologia de Catalunya Departament de Cultura - Generalitat de Catalunya